Friday, 2 November 2012

counting days

Salam. Hari ni 2 November 2012. lagi 59 hari. Ye lg 59 hari blk Malaysia. Akhirnya persoalan telah terjawab. Surat yg ditunggu telah pun tiba. Insyallah akan melapor diri di JPA 2/1/2013. Seperti yang dirancang. Alhamdulillah. Sekarang tengah sibuk buat preparatioan nk balik. Mcm2 nk kene uruskan..SORANG..huhu masa ni baru teringat kalau ade husband kan senang..Eh..hahhah
So guest pun x putus2 la time2 nk balik ni. Ade yang terpaksa tolak pun. mana dh book tiket datang je lah. saya terima dgn pintu rumah yg terbuka. Seronok sgt masa mak ngah, pak uda dan pak cu datang hari tu. Hari2 makan best jer.
Thats all for update. Sedang nk menikmati hari2 terakhir di belgium. Im sure gonna miss this place!





Thursday, 20 September 2012

welcome autumn 2012

harap maaf lama sudah x update. rase malas sgt..lagipun ingat x de org baca. tp rupanya ade jgk. tima kasih sudi nk baca kisah hidup saya.  minggu ni dh minggu kedua start keje setelah bercuti raya sakan di malaysia. Terima kasih kawan2 yg belanja makan. ade yg lunch, dinner, supper, breakfast pun ade. Yang mana x dapat jumpa tu maaflah byk2. biasalah bila dh blk mcm2 urusan nk buat. mcm2 org nk jumpa. Handbag org order nk kene deliver..heheh. syok jgk jual handbag ni. Sape2 teringin order cepat sikit ye.

Alhamdullilah sempat melawat kubur abah dan mak. Sayu rase beraye tanpa ayah dan ibu ni. rindu sgt2. Rumah kat kg tu buat pertama kalinya x buka pintu hari raya pertama. Angah dgn along blk raya kedua & ketiga. Adindanya yg brussels ni blk raya ke-6. Lps beraya kat kuala pilah terus along bawak pegi JB. Beraya kat Jb dan sempat masuk singapore kejap deliver bag yg member pesan. Kemudian dari JB baru lah turun putrajaya..naik flight kejap je ke sana kesinin dah smpai. Kat putrajaya duduk rmh mama. first day je dah bermulalah appoitment sana sini. dr siang ke malam penuh. kemuncaknya dua hari nk blk kene food poison yg maha dashyat. gilerlah makan ape x taulah. Muntah, cirit birit sampai x blh nk bangun. Tanya gak kat doktor esk blh travel tak. dier kata esk ok dah. kalau tak mmg nk kene tukar tiket lah. x sanggup rasanya nk angkut bag berkilo2 tu. Terima kasih x terhingga kat mama yg sudi teman dan pinjamkan keta utk ke sana kemari. Kekok jgk setahun sekali bwk kete.

berita nk blk hujung thn ni masih samar2..huhu x nmpak bayang lg. dengar kata nk tggu election habis dulu. hmmm sabar je lah. next week dh ade tetamu. welcome to brussels pak uda and pak cu. (gambar raya belum smpat upload lg) masih dok dlm kamera..kene tunggu one fine day yg rajin.


Thursday, 2 August 2012

ramadan kareem

Alhamdulillah hari ni dh masuk 14 Ramadhan. Tidak seperti tahun2 yg lalu, tahun ni sgtlah malas nk mencuba masak mcm2 makanan dan kuih muih. Mungkin sebab dh masuk tahun ketiga. Masak tu masaklah jugak, tp biasa2 je lah. Buat masa ni paling luar biasa skt, buat kuih apam balik. hehe..x pernah terfikir nk buat kuih ni sblm ni. senang je rupanya. Puasa mcm biasalah. tahun ni pun 18 jam and its summer. Mmg penat dan lemau je. Blk keje lepak dulu, tido, masak, pastu boleh tido blk..pun belum Maghrib lg. Maghrib masuk pkl 9.30 mlm summer ni. Dah buka lewat pastu sahur nk kene cpt plk. Pkl 2 dah kene bangun.

Ok enough citer puasa di perantauan. Tiga tahun cerita yg sama. Hopefully tahun ni tahun terakhir lah puasa di bumi Belgium ni. Sekarang tgh sabar menunggu surat cinta dr JPA, bila nk panggil balik.I miss everything that i left behind. Kalau ikutkan lg 4-5 bulan je lagi nk blk for good. yeay!

Monday, 9 July 2012

My lovely guest

Salam,

Akhirnya baru teringat nk update blog. Sangat sibuk 2-3 bulan kebelakangan ni. Ramai tetamu yang datang melawat. dari musim spring sampailah ke summer. Terasa cepat betul masa berlalu..x lama lg dptlah surat panggil balik kut..Mula2 mama and family sampai. Sempatlah bwk mama dgn adik2 melawat europe. We cover netherlands, paris and london. X sahlah kan kalo dh smpai brussels x pegi 3 tempat ni. Mama stayed lebih kurang 2 minggu setengah.
us at Zaans Shaans museum. Kat sini ade kincir angin yang antik tu dgn tempat buat terompah. sangat nyaman cuaca kat sini
Lps je mama blk  sibuk plk organize games utk Family day dkt rmh Ambassador
With Linda, rakan sekampung den. Bwk linda dgn abg john pusing2 brussels
then, sampai pulak tetamu dari qatar. Nadia. Shes my junior masa sekolah dan kolej. seronok dpt main dgn ammar
Finally, tetamu dr rome. she's my rakan sekolej, sekampung merangkap anak buah..so anak2 dier my cucu's. Oh no..tuanya
So, July ni duk diam2 je la kt rmh..nnt nk puasa 18 jam..Semoga dapat mengharungi lagi cabaran berpuasa di perantauan kali ke 3. Insyallah August nnt blk malaysia sekejap.

Monday, 14 May 2012

The amazing adventures of Egypt


Sudah hampir 3 minggu berlalu.  Pengalaman 5 hari di Egypt sangat2 tidak dapat dilupakan.  Maaf agak lambat menulis entry kerana kesibukan tugas. (giler formal..hehe) kali ni nk tulis bahasa majalah.
Pemergian untuk bercuti di Cairo telah dirancang sejak dua bulan lalu. Memandangkan salah seorang dr kami akan pulang ke Malaysia for good dan juga sempena melawat rakan yang baru menjadi penghuni tetap di cairo.  Penerbangan menggunakan Egypt air mengambil masa 4 jam sahaja dan tambang hanyalah sebanyk Euro 317.
Setibanya di Airport,,belum melepasi kastam pun lagi, sudah ada yang menunggu dgn tag nama kami. Kami medahului semua penumpang termasuk yg naik business class.  Airport transfer juga sudah sedia menunggu. Bagi saya yang biasa mengembara dgn back packers, percutian ini dikira amat mewah. Tempat tinggal juga disediakan bersebelahan dgn mall terbesar di cairo iaitu Citystars. Tidak dapat kami balas segala jasa baik pihak tuan rumah (walaupun ketika lawatan mereka pun belum dpt rmh).
Hari pertama kami telah melawat Egyptian Museum dan The Great Pyramid Giza. Cairo merupakan sebuah kota yang amat besar dgn penduduk mencecah 16 juta.  Jadi, cuba bayangkan betapa sibuknya jalan raya. Saya agak trauma setiap kali menaiki kenderaan. Bayangkan semua driver nk cepat dan sentiasa membunyikan hon..pit pit pon pon..pit pit 24 jam.  Mereka juga tidak mempedulikan langsung undang2 jalanraya. Sukahatilah nk melintas ke, nk panjat bas ke..janji jalan.  Jalan raya juga dikongsi bersama kuda, keldai yang terpaksa bekerja membawa sayur dan sebagainya. Sedih tgk binatang yg kene keje ni. Driver yg bawa kami cakap tak blh pandu perlahan..kalo perlahan nnt accident.  Jd, terpaksalah saya buat keje lain tiap kali naik kete, main game ke..etc etc, kalo tak mesti akan menjerit dan kaki lenguh asyik nk tekan break.
Egyptian museum sangat menarik. Segala barang peninggalan zaman pharaoh ada disimpan disitu. Termasuk la mummy2nya sekali. Selesai melawat museum, kami menuju ke Great Pyramid di Giza. Nak sampai ke pintu masuk..kenderaan kami ditahan dan diketuk sesuka hati oleh agent2 yang menyediakan perkhidmatan kereta kuda, unta dan sbgnya…sangat agresif, mujur dh buat booking awal.  Pertama kali Nampak Pyramid sgt terpegun..mcm mimpi boleh berada disitu.
Hari kedua melawat port said. Agak jauh dr Bandar Cairo. Lebih kurang 2 jam perjalanan. Balik dari port said, sambung lg shopping2 . Untuk makluman, kedai buka sampai pukul 1 pagi. Bayangkan betapa meriahnya. Sangat jakun la bagi kami yang duduk Brussels sebab pkl 6 kedai dh tutup. Barang pula, Nampak sangat murah bila ditukar dgn euro. Semuanya dibahagi 8.* 1 euro – 7.9 egyptian pound
Hari ketiga melawat kilang crystal di Asfour Crystal kemudian ke Khan El Khalili, bazaar tertua dan bersebelahan dgn Masjid Al- Azhar. Ada kejadian yang tak dapat kami lupakan disini. Kisahnya, salah seorang dari kami memberi sedekah kepada fakir miskin dengan membeli roti dari budak2 yang mejual roti yang siap sedia di depan masjid dan budak itu akan bagi kepada fakir miskin di situ.  Sayu tenguk mereka berebut2 nk makan roti tersebut. Dalam diam seorang lg dari kami juga telah memberi sedekah..tp bukan niat utk beli roti. Budak arab ni dh salah faham dan telah meberi kesemua rotinya kepada fakir miskin itu. Tp duitnya x ckp lah.., disebabkan masalah komunikasi, kami bertekak dan terus menuju ke kereta. dia terus kejar kami untuk mintak baki bukan seorang tp ade dekat 10-15 org yang lain juga turut serta. Driver kami juga kene pau..puas berjalan laju menuju kereta. Sampai dalam kereta mereka terus mengetuk cermin kereta . Mujur ada beberapa polis yang standby di tepi jalan menghalau mereka. Sangat thrill pengalaman itu. Terus teringat cerita org yang melawat india, begitu juga keadaannya. Setelah penat dengan adventure, Malamnya pula, kami menyelusuri sungai Nil, sungai yang terpanjang didunia. Sambil makan malam di atas kapal, kami dihiburkan dgn tarian belly, suffi dan life band. Sangat entertaining.  Esoknya pagi2 dah packing utk blk semula ke Brussels. Sampai airport kami shopping lg untuk souvenirs.  Bukan kami x nk membeli di Bazaar atau Khan el khalili tu, tp malas nk bergaduh dgn tuan kedai. Kita mintak ni,,dibaginya lain..kita nk beli satu, ditunjukan satu kedai mmg rimas. Baik beli di shopping complex atau airport saje. Walau pun mahal, tp x perlu nk betekak2..hehe
Overall saya sgt seronok dgn segala macam adventures ni dan x serik untuk datang lg. Selain komunikasi, masalah lain dihadapi apabila bersama masyarakat ini adalah menghadapi dan melayan kerenah mereka. Sesiapa yang pernah berurusan dengan masyarakat di sini pasti biasa mendengar istilah ‘baksis’ atau dalam bahasa mudahnya ‘tips’.

Di sini juga, jangan berharap untuk meminta bantuan secara sukarela. Jauh lagi untuk mendapatkan pertolongan dengan konsep ‘lillahi taala’ kerana menjadi budaya masyarakat di sini semuanya berkehendakkan ganjaran, walaupun sedikit. Namun itulah kerenah yang perlu dihadapi apabila berdepan masyarakat Arab. Bukan saya mengatakan semua orang Arab begitu, tetapi boleh saya katakan majoritinya begitu.  

Sekian saja cerita adventures di bumi Egypt.  Gambar ade byk di facebook  saya..kalo ade masa saya letak jugak disini nnt 

Next trip, amsterdam, paris, london (bwk mama jalan2) Insyallah dua mggu lg

Tuesday, 24 April 2012

Our market

Kam Yuen is the famous chinese market among malaysian and all asian..but nowadays i saw quite few locals also shops here. this is the place where i felt like  in my pasar tani..hehe..i can find durian, petai, kangkung, belacan, rambutan, ikan kembong, ikan bawal, ikan keli, cendol and frozen food such as roti canai segera, popiah, daun pisang, cili padi, santan..i can simply do my masak lemak cili api at any time..;)
There were two markets there that I frequented. One was big and bold and covered in dragon carvings on the outside. Inside, in addition to groceries they sold clothes, shoes, decorations and swords. It was all pretty high-end stuff. The other grocery was across the square and a whole other world. The customers were mostly Asian. The aisles were maze-like and the items on sale were a total hodge-podge and likely to have packaging written only in some Asian language.
The Kam-Yuen market, or KY, as the huge purple and green sign unfortunately reads, is quite possibly the most random store I have ever been in.   It is truely Asian in the sense that you can find foods from China, Japan, India, Indonesia, Vietnam, England and of course Malaysia. This shop made me survives in this city..thanks KY

Friday, 20 April 2012

April activities

nk p market..masa ni semua public transport mogok 5 hari..semua org kene guna alternatif sendiri. nasib ade my cute little bic..heheh

at the parc near my house

parc

lunch @maharaja..yummie

my first cup cake maker attempt..gebuss

my dream kitchen aid..insyallah next month..

mini cooper show..test masuk je la

Friday, 30 March 2012

He cheated once; will he cheat again?

He cheated once; will he cheat again?

In my opinion and based on my own experienced, the answer is YES he will. if he cheats and you stay with him, you are basically showing him that he is allowed to cheat. So, yeah, I definitely think he will cheat again. If the woman is going to stay with him regardless, why wouldn't he?

one of my friend whats app me yesterday and telling me that his husband cheat on her again. it never surprise me. but im so pity to her and the kids. his husband married to another woman few years ago and now intend to marry another girl..wow....lagi mau tunggu ka? what really surprised me. the girl..why is she so desperate to marry that kind of guy. without thinking other woman feeling..boleh terima mcm tu je..kalau x tau cerita lainlah, ini his first wife dah siap call cerita lg. still nk teruskan. If the man filthy rich pun i dont mind..ini..alahai..sendiri pun cukup2 mkn.

These..are the things agaknyer make me wonder n takut nk kawin..adoiyai

if you guys read my blog ni. im sorry..Mr J..please changed..u promise before kan. Sis..im so sorry for you. maybe its time now

Semoga Tuhan kuatkan iman saya utk tidak menyakiti hati wanita lain jua..amin

Thursday, 15 March 2012

program tv di belgium

salam..

Alamak lamanya x update. Keje dh terlampau byk smpai rase nk blk malaysia skrg2 jugak..huhu

weather dh semakin ok. matahari dh mula keluar, meaning spring is just around the corner. x sabar dh nk naik basikal..jogging

Hari ni nk citer pasal psl programme tv kat belgium ni. mcm astro jgk, kat sini ade 3 kut company yg kite blh langgan first belgacom, telenet, voo tv (ni yg major la..lain2 pun ade..setelite pun blh guna). semua2 pun in flemish n waloonie. tgk kwsn. kwsn yg sy duduk bahasa flemish. Or dutch speaking area. Waloonie tu french speaking area. mmg poning la skt. sbb blajar nyer bhs french. show in english adelah dlm 15 je kut. yg lain2 tgk gmbar pun jdlah kan hehehe. Package sekali internet+phone+tv. Sebulan dlm 68 euro.

channel english sini pun best jgk..byk betul programme reality show. mcm sunday citer pasal kesihatan je. monday masak2, selasa ade movie, rabu programme fesyen, khamis, citer pasal doctor2 je. private practice, grey anotomy. jumaat, sabtu movie..then ahad byk iklan mcm as seen on tv tu...gitulah..tp paling best buat masa ni citer Dr. G: Medical Examiner : Discovery Health. citer pasal autopsi kematian. doctor g ni akan tunjuk mcmana dier buat post mortem and the caused of death.


before that my favorite programme masakan fabulous cake..best betul tgk diaorg buat cake. cakap je nk cake mcmana. skrg dh ade cup cake war..rase kat malaysia pun ade tayang kut. disebabkan itu. smlm dh order cup cake maker slps tgk iklan kat tv. kat kedai dah cari x jumpa. tgklah mcmana hasilnyer nnt..senang giler tgk dier buat.


lain2 tv show byk jgk sampai x tertengok..ade dexter, desperate housewives, glee, bones, ncis, house, pan am, big bang theory, the mentalist, lost, gossip girl, will and grace etc etc..

kalau rase nk tgk citer melayu..bukak je la internet..

Monday, 27 February 2012

my most memorable farewell gift

Alhamduillah happynyer...thanks oma and opa. you left me with this incredible coffee machine. will always remember you guys every morning before go to work. Mesin kopi ni mmg idaman dlm wish list. My senseo coffee machine sblm ni rosak..n they knew i love coffee. mmg betul2 surprise la.


Nespresso pixie magimix.


look how happy i am

semoga bertambah murah rezeki Encik Zainundin dan Pn Nora in Cairo..Ameen


Friday, 24 February 2012

coping with a sensitive stomach

musim makan-makan dh kembali. dalam sedap2 makan tu actually im suffering with the sensitive stomach. sejak sekolah2 lagi dh kene. mkn pedas sikit..x masak ke mulalah kene cherry berry or diarrhea. Nama je org negeri sembilan, tp mmg x mkn pedas langsung..kecuali yang sendiri masak. x sanggup rasenya berumahtangga di toilet tgh2 mlm buta. byk dh tragedi hitam tu terjadi huhu..sekali kene sampai 8 kali ke toilet..seksa sgguh. so ape kita boleh buat. dh org ajak takkan nk tolak. lps tu dh org lain mkn takkan nk pandang je kan..dlm byk2 article..yg ni interesting..dier kata yang penting plan ahead..

Most people look forward to picnics, parties, or intimate meals out. But if you have a sensitive stomach, you may find yourself turning down invitations rather than risking stomach pain and a bout of diarrhea.
Sensitive stomach

It doesn’t have to be that way, says Lawrence Schiller, MD, program director of the gastroenterology fellowship at Digestive Health Associates of Texas at Baylor University Medical Center in Dallas and vice president of the American College of Gastroenterology. With some planning and consideration, you can share meals with friends and family without upsetting your sensitive stomach.

Sensitive Stomach: Plan Ahead

When friends suggest a place for dinner, log onto the Internet to review the menu online. If you don’t see anything you could order without risking stomach upset, suggest a different restaurant to your companions. Or call the restaurant and find out if the chef could accommodate your needs by making a dish that isn’t spicy or fried and is safe for your sensitive stomach.

If you are invited to someone’s home, ask if you can bring something, and make sure your dish is something you can safely eat. If you know that the food being prepared may cause you stomach pain, eat before you go, and just politely nibble on foods that you know won’t result in stomach gas or diarrhea.

Before you leave the house, you might take an over-the-counter antidiarrheal medication such as loperamide (Imodium) or bismuth subsalicylate (such as Pepto-Bismol). “These medications work best ahead of time,” Dr. Schiller says. “So if you know you’re going to eat a meal that is likely to cause you to have diarrhea, take the antidiarrheal before eating. It will slow down the progress of the meal through your intestine and delay or prevent diarrhea.” If you find that foods containing lactose bring on diarrhea, taking lactase enzymes (Lactaid) ahead of time often helps.

Another tip for eating out: Be aware of where you sit. Being seated close to a bathroom will likely raise your comfort level.

Sensitive Stomach: Know Your Diarrhea Triggers

To find out what your triggers are, keep a food diary. Then when you have a bout of diarrhea, look to see what you ate and cut out all suspected foods from your diet. “Add possible trigger foods back one by one to see which cause you problems,” Schiller says. In some cases, not only what you eat but also the amount you eat may be causing your diarrhea, so note the quantities as well.

Everyone’s triggers can be different, but the following groups of food can commonly cause stomach pain, stomach gas, and diarrhea: dairy products, foods with high fat content, spicy foods, foods that contain artificial sweeteners, and especially rich foods. Foods activate your gastrocolic reflex — the natural downward movement of foods through the intestine &mdash triggered by the presence of food in the stomach. “Rich foods are especially likely to trigger this reflex. This may explain why people with sensitive stomachs are likely to have more problems when they dine at restaurants,” says Schiller.

The beverages you drink while socializing may also be the cause of your condition. Many people find that drinking alcohol and caffeine causes them to have diarrhea. Remember that in addition to coffee, caffeine is found in tea, cola, and chocolate. Strive to enjoy get-togethers without consuming too many of these beverages, and you’ll be less stressed about having stomach pain.

Sensitive Stomach: How to Eat

Discover other helpful habits that will keep your stomach calmer:

Take your time. Eat slowly. If you gulp down your food, you may swallow more air, which can cause gas. Also, chewing your food thoroughly makes it easier for your stomach to digest it; the enzymes in your saliva help break down the food before it enters the stomach and intestinal tract. If you wear dentures, make sure they fit properly so that you’re not swallowing too much air with every bite.

Eat on a schedule. Don’t skip meals for one big dinner later in the day. By the time you finally eat, you’ll be so hungry that you’ll wolf down too much at once, and consuming a heavy meal is harder on your digestive system. If you’re going out to dinner and the reservation is for much later than your normal mealtime, have a small meal at your regular time to hold you over. Eating on a schedule also helps regulate your bowels.

You don’t have to let your sensitive stomach stop you from dining out and enjoying other gatherings if you plan ahead and order wisely. However, if your stomach pain persists or worsens, be sure to talk to your doctor for possible treatments.

harap2 leh kongsi sesapa yang mengalami nasib yang sama seperti saya

Sunday, 12 February 2012

farewell my friend

Bitterly cold weather sweeping across Europe. the chilling temperatures would remain into next week.
welcome to the new family members of customs, mr faizal and family. thank you for bringing the snow along..

my weeks has been full with foods. its time again to bid for a farewell..i really hate to say good bye.

Next week, Im gonna lose a really dearest closest good friend of mine, more than that she was like family to me. she like to do small things to cheer me up, call me everyday and talk for hours and tell jokes that i will never forget.
I will miss her presence in my life, her laughter, her passion, her cat and her hand bags collections;). thanks for everything oma..



Living abroad really teach me how to appreciate a friendship. i am bless for having my friends arround while im here all alone through my ups and down. THANKS FRIENDS

Farewell in your ventures
Our spent time is my treasure
Your heart must wander to where it belongs
Friend, I only urge you to be strong
With love you can simply do no wrong
I say it with these words tipping off my tongue

Farewell, farewell my friend
I am a great believer
Farewell is not forever
I say not goodbye
I do not wish to sit and cry

Farewell, farewell my friend
What else can I say?
You weren’t meant to stay
I will do nothing to detain
You from flying on that plane

Farewell, farewell my friend
I say with pain
Farewell, farewell my friend
In sunshine or in rain
One day, one day
I know we’ll see again

Farewell, farewell my friend
I cannot stand and pretend
That a part me
With you, would still like to be!


by Sylvia Chid

Wednesday, 1 February 2012

its freezing cold

its freezing cold this morning..the tempreture down to -8 and might drop more this coming weekend...huhu. I have to admit that I didn't imagine what it means to be surrounded by snow, rain and clouds all day..though its been my 3rd winter. it really deepresed sometimes.i felt like don't even want to leave the house any more! but have to go to work lorr.. What do you do to keep your spirit up in this terrible weather?

Saturday, 28 January 2012

winter trip to cologne, germany

Koln visit sgtlah successful. Walaupun hujan setiap hari manage to visit top places and of coz SHOPPING. Shopping di Cologne sangatlah heaven. everythings like super murah dari brussels. bertolak awal jam 7.45pg menaiki Thalys dan sampai jam 9.40pg.


mula2 sampai houtbanhoff(train station), akan nmpak Dom dulu. Besar sungguh..scary pun ye jgk


lps tu terus smpai tmpat shopping dah..hotel pun x jauh dr sini..

Sampai awal pagi..dlm 9.45, just try our luck untuk check-in. we're just so lucky dpt check in brp jam awal tu..so lepak2 dulu..rejevunate then keluar

bab mkn susah sikit..sikit je..ade jgk kedai turki, tp tulah kebab yg dh muak tu. nasib ade nordsea..boleh makan nasi dgn ikan


dpn rhine river




padlock of love ni paling interesting..ingatkan sikit je..tau2 sampai ke hujung. pernah jumpa jgk dkt florence, italy. tp kat sini siap engrave bagai


Dom hotel

hard rock koln

shop till you drop ;)

where cologne got it names


overall KOLN was worth visit. Maybe akan dtg lg summer sales pulak..x taulah penyakit shopping ni dh makin kronik nmpaknyer..you all ade tak penyakit ni..tanda2nyer baca sini

Friday, 20 January 2012

Koln here i come

Sneak Preview

Did you know? The word ‘cologne’ that denotes scented toilet water has its origins in Germany and not France – it gets its name from the German city of Köln, where ‘cologne’ has been made since the early 18th century.

esk bermulalah percutian ke koln, germany. going there by train. pegi naik thalys blk naik ice. tambang cuma 58 Euro shj and it only takes one and half hour ride.

Cologne or Koln as the Germans call it, is a city of cathedrals, churches and museums. The oldest city of Germany said to be founded by the Romans, Cologne has a lot going for it. With art, culture, a happening nightlife, stupendous attractions, art galleries and the not to be missed the famous Kölsch (beer), the lifestyle of Cologne is truly vivacious!

Today, Cologne serves as the fourth largest city in Germany, made up of nine urban districts and 85 quarters with the twin spires of the Cologne Cathedral dominating the skyline. Stroll along the streets of the city and you will stumble upon buildings of architectural beauty, serene churches with stained glass window, interesting kitsch museums showcasing avant garde art to chocolates!

Thursday, 19 January 2012

Your weird Girl Friends FB status

Have you noticed some of your girl friends on face book updating their status by putting..im going to Amsterdam for 10 month or im moving to London for 8 month? it really make me wonder. Thought that they go for real..but then it seems so weird that they are moving on the same day...huhu..so i goggle and found out that, this is secret messages telling their birthmonth and day based on where they are going and for how many months . Here is the code below... it is to raise awareness for Breast Cancer. The idea is to use your birthdate, month and day only, no year! Write: "I am going to live in (see corresponding city for your BD month below) for (day of your BD) months and a happy face.

Here is the e-mail that has been going around, should be able to decipher your coded message


"Ladies, it is that time of year again! It is time to raise awareness for Breast Cancer.
Remember the status about our bra color or where we put our purse?? It made more people aware of the problem as it went viral on FB and made the news.
Don't tell any MEN what the status means! Copy, and resend this message to all your girl friends, let's see if we can make it work like before, keep them guessing, let's see if we make the news!
The idea is to use you birthdate, month and day only, no year!
Write: "I am going to live in (see corresponding city for your BD month below) for (day of your BD) months and a happy face

Ex. if your BD was on February 14th, then
" I am going to live in London for 14 months!!!!

January - Mexico
February - London
March - Miami
April - Dominican Republic
May - France
June - St. Petersburg
July - Austria
August - Germany
September - New York
October - Amsterdam
November - Las Vegas
December - Colombia

So im moving to Germany for 28 month..LOL..

p/s - Im going to Cologne Germany for real this coming Chinese New Year holidays..but for only 3 days ;)

Wednesday, 18 January 2012

Hadapi dengan senyuman

hidup ni x takkan pernah sudah dgn dugaan. walau mcmana berat pun seharusnya kita kenalah yakin sesungguhnya setiap cabaran dan ujian hidup itu adalah bukti kasih sayang Allah terhadap kita.

kita harus fahami bahawa setiap kenikmatan dan kelapangan yang diberikan kepada kita itu BUKAN bermakna Allah telah memberikan kemuliaan. Dan setiap orang yang diberikan ujian dan cubaan itu BUKAN bererti Allah telah menghinakannya. Ini bererti kekayaan dan kemiskinan itu adalah ujian dari tuhan untuk menilai sejauh mana ketaatan hamba2nya.

Apa yang penting kita perlulah bersabar dan bermuhasabah diri selalu kepada Allah swt. Setiap orang yang beriman pasti akan menerima cubaan. Yang pasti, setiap ujian itu akan sentiasa kita alami sepanjang hayat, cuma tahap dan bentuknya mungkin berbeza-beza.

Sebagaimana yang diriwayatkan dari sebuah hadis, Saad bin Abi Waqqas pernah bertanya kepada Rasulullah saw., ”Siapakah orang yang paling berat cubaannya ?”Jawab baginda, "Di antara orang-orang yang paling berat cubaannya ialah para nabi, kemudian mereka yang seumpama dan seterusnya. Seseorang itu diuji sesuai dengan kadar agamanya. Jika dia mempunyai kekuatan dalam agamanya, maka beratlah ujian yang diterimanya. Sekira agamanya lemah, tentu dia akan diuji sesuai dengan kadar agamanya. Ujian akan selalu datang menimpa seorang hamba selagi dia masih berpijak di atas bumi, dan sehingga tiada lagi kesalahan padanya.”
(Riwayat Tirmizi)

Sabda Rasulullah SAW, orang mukmin itu sentiasa diambang 5 dugaan yang susah :-
1- Orang Mukmin yang dengki padanya 2- Orang munafik yang benci padanya 3- Orang kafir yang memeranginya 4-Syaitan yang menyesatkan 5- Nafsu yang sering bertarung untuk mengalahkannya.

Moga kita semua terus tabah menghadapi dugaan hidup. bantu org mana yang termampu, kerana mungkin hari ni hari dia, esk lusa mungkin hari kita pulak. Kalau kita pergi menghadap Ilahi nnt,hanya amalan je bekalan yang ada.

*motif tazkirah hari ni?...sekadar mengigatkan diri.

Tuesday, 10 January 2012

Happy New Year 2012

Salam, Bon jour

Rasanyer msh blm terlambat to wishing everybody a very happy new year 2012. Me baru, baik demam..elok je rancang nk p tgk mercun new year eve terus demam. seminggu pulak tu. Terlepas jgk winter sales on the first day (padahal siap dh amik cuti)..hehe. maybe sebab cuaca yang agak kurang baik. walaupun snow x brp nk turun thn ni, tp hujan blh dikatakan hari2 turun. sejuk pun lain macam.

hujung tahun 2011 byk dihabiskan dgn majlis farewell for one of my geng bujang cik rafiqa..sedihlah x de geng nk huray2 dah lps ni. wishing you all the best. thn dpn kite panjat gunung kinabalu ye.


us..me,rafiqa and pn nora..(demam2 pun gagah pegi farewell dinner)

mcm biasa bulan january sangatlah meriah dgn winter sales. maka ramailah yg terjebak dgn penyakit shopping. As for me..ubat demam ni. dpt shopping terus rasa sihat. memandangkan thn ni maybe thn akhir kat brussels, so kenelah beli mana2 yg patut. blk malaysia kalu,,pandang jelah. Sempat pegi ke factory outlet Maas Mechalen Village. perjalanan lbh kurang 45 minit by car. terima kasih kepad Pn. Faten yg sudi tlg bawak kami menghabiskan euro disana.


faten, me, kak ngah, kak long, oma