Sunday, 24 October 2010

3 weeks to go

Salam uols..wuhooo dh x lama lg nk blk kg..risau jgk ni nak naik ekonomi class maun sakit pinggang seminggu ni..tiket beli sendiri x dpt la first class, business class bagai. naik egypt air transit kat cairo. beli masa tu bulan mac so dpt murah 575 euro return. dlam 2 ribu lebih je la (murah kan)..thn dpn br nk mintak tiket sponsor yg berpuluh ribu tu..giler arr...tp mmg world naik first class MAS..

weekend ni tersangatlah boring. ade member ajak pegi amsterdam tp memandangkan kad atm, kredit card x dpt lg malasla join. lagipun hujan je..dh la hujan sejuk pulak. sekarang main 5-6 degree je..x larat tu nk duk luar lama2.

citer pasal wallet hilang tu, br teringat lesen kete malaysia pun hilang..hampeh..nampaknyer blk ni nk kene buatlah blk. then yg good newsnyer plk dpt blk duit yg hilang tu..dapat blk cara lain..org kata rezeki..tiba2 dpt duit or token of appreciation menari itu hr which i never expect pun. Ikhlas je n sama plk jumlah yg hilang..itulah kite x tahu kan hikmah2 disebalik kejadian. Alhamduillah.

Wednesday, 20 October 2010

my paris experience

Berat tul rase nk update kali ni..Paris mmg best giler kalo x kene pickpocket..huhu..ye pada yg x tau lg, i've been pickpocket masa kat second floor Eiffel tower...ok let me start dari mula la.

Mula2 mmg mcm berat hati nk pegi 50-50 sebab kat news dh kecoh kat france ade strike masa tu. so dok standby je la tgk website thalys train ok ke tak..dh dkt pkl 5 check br la nmpak ok. So g la jugak sbb ticket pun dh beli dn dapat murah pulak. 60 euro return. perjalanan amik masa 1 jam 20 minit je by train. kalo drive 3 jam. mmg x jauh sgt dan x sempat nk lelap pun. Sampai sana terus lepak rmh kawan ni. Kebetulan rmh dier pun dkt dgn Eiffel tower tu..jalan kaki je sampai. member lg dua duk rmh kawan yg lain..(brp byk kwan kan..,tp bagus ramai kawan ni dpt tido free). So jumaat tu janjilah nk jumpe kat iffel tu..tp member ni dh pegi dulu so, datang la kemudian sorang2, beli ticket semua (8 euro)..tunggu punye tunggu x jgk diaorg ni turun dr top floor. so kitepun sibuklah amik gmbr dr atas tu. suddenly rase satu group ni datang dr belakang dlm 5-6 orang himpit2..konon2 nk amik gmbr jgk dr situ..so once keluar je dr group tu check beg tgk dh terbukak..mmg selalu check beg tu..dn x sampai 2 minit sebelum kene pun baru je check..tp nk buat mcmanakan diaorg lg cekap..rase2 mcm muka org asean yg himpit2 tu..tp kebanyakan pick pocket ni org gypsy..tp betul2 x perasan la..terus panic jap..bgtau staff situ dier suh wat report polis kat bawah. tp polis bwh tu suh report kat main police station..so last2 member embassy ni bwk ke embassy dh settle kan ape yg patut.
yg penting terus call bank suh canceled all my credit card. mmg rase down dh masa tu..tp pk2 balik adelah hikmah tu..member2 pun ckp enjoy je la erni nk wat camane..nasib ade duit skt dalam pocket masa tu..kalo semua duit dlm wallet mmg hampeh la rase.

lepas Eiffel roundlah paris smpai ke malam dan cari kfc halal sbb mmg dh lama mengidam. esknyer g disneyland pulak..disneyland ni mmg best giler la..tp mesti spend dalam satu hari kat situ, itupun x cukup nk abiskan semua. tiketnyer, sbb member embassy yg belikan dapatlah 41 euro kalo tak 60+ euro. Weather mmg la sejuk sekarang..disneyland lg sejuk dr paris..mujur la pakai baju tebal.

pastu last day pegi miniature paris (18 euro). mcm mini europe kat brussels..semua bende kecik2 dan comel. so abislah cover satu france masuk situ,,walaupun kecik.heheh..so ticket blk brussels mlm pkl 9.30. check2 kat board dh suspen sbb dkt brussels plk strike adoi..x abis2 diaorg ni. train cuma hantar smpai Lille pastu diaorg sediakan bas sampai midi station paris. dugaan betul, pkl 1.30 am smpai la rmh.

I thought Paris ni mcm brussels, selamat jalan sorang2 walau pkl brp pun tp tak..brussels walaupun ade kejadian pick pocket tp x la sebanyak paris dan x ramai jgk immigrant yg cari makan cara menipu. So lepas ni kene lebih berhati2, sesiapa yg berhajat dtg paris pun kene la hati2 jgk ye. Walaupun byk dugaan tour kali ni tp bersyukur sgt sbb yg lain2 semua mudah je..tempat tinggal, transport di paris semua senang. tima kasih sgt kat tuan rmh sekeluarga dan member2 embassy paris yg lain. rase mcm nk dtg lg..hehe..Insyallah. Lagi satu ikutlah gerak hati,,kalau dh rase berat tu, xpayahlah teruskan, must be something..hhmmm wallahualam.





Wednesday, 13 October 2010

Update update

Alamak i've been very busy last week sampai x sempat nk update. Yeah lps pm visit br rasa back to normal life.. Aah what a life. Tp seronok jgk actually dpt new experience plus sape la sangka dapat menari utk PM plk. Walaupun 2 hari je prektis oklah jgk. Gmbr will upload soon la, ni pun guna ipod je. Dh tido br teringat nk update. And last 2 days gerun tgk accident yg plg dasyat kt melaka tu. X sangup nk tgk tp ramai la plk letak kt fb tertengok la jgk. Takziah dan Al fatihah kt keluarga mangsa. Dh ajal mereka mcm tu. Kite ni x tau la plk mcmana. Anyway, im going to Paris tomorow. Last trip before blk kg. So its like all my dream places to go accomplish dh. Amsterdam, Berlin, Italy, London, paris. Thn dpn maybe barcelona, morocco, budhapest, switzerland. Insyaallah. Salam. Au revoir!