Friday, 29 February 2008

thn lompat

hari ni 29 februari 2008.

kisah tahun lompat.

29 Februari merupakan hari ke-60 dalam tahun lompat menurut kalendar Gregory. Tinggal 306 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Mengikut takrif, tahun yang mengandungi 29 Februari dikira tahun lompat. Hanya terdapatnya tarikh ini kira-kira setiap empat tahun dalam tahun-tahun yang mempunyai angka yang boleh dibahagikan dengan empat tanpa baki, seperti 1992, 1996, 2004 kecuali tahun-tahun abad.

Tahun abad, iaitu tahun yang berakhir dengan dua angka sifar (1800, 1900, 2000, dll), bukan tahun lompat kecuali ia boleh dibahagikan dengan 400 tanpa baki. Mengikut ISO 8601, tahun-tahun yang boleh dibahagikan dengan empat tanpa baki kini merupakan tahun lompat, walaupun terdapat cadangan bertentangan yang meluas. Ini bermaksud bahawa tahun 2000 adalah tahun lompat, termasuk 2400 dan 2800, akan tetapi 1800 dan 1900 bukannya tahun lompat, termasuk 2100, 2200 dan 2300.

Oleh sebab itu, hari lompat tidak semestinya jatuh pada hari Ahad. Sebagai contoh, sekiranya 29 Februari jatuh pada hari Ahad, anda boleh menjangka bahawa ia juga akan jatuh pada hari Ahad sekali lagi selepas 28 tahun. Akan tetapi sekiranya adanya tahun abad dalam tempoh 28 tahun tersebut, pola ini akan diganggu.

Kalendar Gregori mengulang diri setiap 400 tahun, dan terdapatnya 97 hari lompat dalam tempoh tersebut. Oleh sebab 400 mempunyai baki apabila dibahagikan dengan 97, hari lompat tidak boleh jatuh pada hari yang sama dengan sama rata.

Hari lompat jatuh 13 kali pada hari Ahad dalam tempoh 400 tahun kini, dan oleh sebab itu, terdapat hari lompat pada hari Ahad setiap 30.8 tahun. Sebaliknya, hari lompat jatuh pada hari Isnin 15 kali dan merupakan kira-kira sekali setiap 26.7 tahun.

Wednesday, 27 February 2008

happy wednesday :)



mlm td main bowling kat alamanda. me, mama, rihan, izan and bobo and lili from kimia. lili smpai lambat. dpt main satu game je..performance mlm td x begitu memberangsangkan. maybe i need my own ball..heheheh habis main lepak kat A&W jap dlm kul 10.30 smpai rumah.

drsms


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Discount Magazine Subscriptions - Save big!



berangan..hik hik





saje je ari ni nk beragan jd cover girl..
mlm ni ade main bowling kat alamanda. jumpa di sana!

Sunday, 24 February 2008

bowling








hari sabtu lepas 23 Februari 2008, puspanita MOSTI telah menganjurkan satu pertandingan boling antara agensi..so STANDARDS MALAYSIA dptlah no 3 out of 9 team dgn jatuhan 1271 pin (2 games). not badlah aa...
pertandingan buat kat bukit jalil golf and country resort. best gak tmpat tu..

Wednesday, 20 February 2008

mak

salam

dapat email ni hari ni..sedih sgguh..mcm yg aku alami jer...citer pasal seorang anak yg kehilangan ibunyer buat selama-lamanyer...

Terharu membacanya….itulah pengorbanan seorg ibu….





Bacalah petikan di bawah ini hingga ke akhirnya...jika kamu sebak dan menitiskan airmata, itu tandanya kamu sememangnya amat dan terlalu menyayangi ibumu...Sayangi ibumu,ibu mertuamu...


Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil



surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia, ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini ,insyaAllah. .
Terima kasih saudara umarzahrawi kerana menghantar surat ini kepada iLuvislam.com. Surat ini saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.

Tuesday, 19 February 2008

a visit to forensic dept

hari ni ada lawatan ke bhgn forensic jab. kimia malaysia. it was so interesting..maklumlah selalu tgk kat tv je proses2 nyer. hari ni berpeluang sendiri tgk mcmana sesuatu kes itu dikendalikan..mcm csi tu.

Forensik
Bahagian Forensik Kimia Malaysia merupakan organisasi terkemuka di Malaysia dalam komuniti sains forensik yang menyediakan perkhidmatan forensik yang bebas dan berkecuali kepada sektor-sektor awam dan swasta. Antara perkhidmatan ini termasuklah:


i) Narkotik
Identifikasi dan analisis dadah-dadah berbahaya seperti heroin, kanabis, candu, dadah psikotropik dan juga ATS (“amphetamine type stimulants”).

ii) Serologi/DNA
Pemeriksaan serologi dan pemprofilan DNA. Kebanyakan kes bunuh, rogol

iii) Kriminalistik
Analisis bahan bukti surihan, pemeriksaan kenderaan, identifikasi CD cetak rompak, identifikasi senjatapi dan penyiasatan kebakaran.

iv) Toksikologi
Kes-kes keracunan manusia dan haiwan, analisis alkohol dalam darah dan air kencing, dan juga analisis dadah dalam cecair badan.

v)Pemeriksaan dokumen yang dipertikaikan
Pemeriksaan tulisan tangan, tandatangan dan proses pencetakan, serta analisis kertas dan dakwat.

Kesemua ujian dan analisis ini dijalankan di Ibupejabat dan juga Makmal Cawangan Kimia Malaysia, kecuali perkhidmatan pemprofilan DNA yang hanya ditawarkan di Ibupejabat dan di Makmal Cawangan Kuching, Sarawak. Pemeriksaan dokumen yang dipertikaikan pula hanya dijalankan di Ibupejabat Kimia Malaysia di Petaling Jaya.

gambar2 x upload lg..esk2 lah..penat giler nih

Sunday, 17 February 2008

tgk wayang

jumaat lepas g tgk dunia baru the movie. best jgk citer tu..dari awal smpai abis kelakar. tp watak madi sikit sgt. si yusof dgn sariah lg kesian mula2 je..itupun x de skrip. lawak aper sariah tu.

sikit sinopsis.

citer bermula bila opie,tajol,adif,suzana,madihah, darius terima surat yg anizah kononnya nk kawin lari dgn fazley. so diaorg ni pun plan la nk halang. lagipun diaorg x percaya yang anizah sggp nk kawin lari dari smbg belajar kat uk. dlm perjalanan tu mcm2 hal la yg jd. si fazley ni akan kidnap jgk sapa2 yg syak dier kidnap anizah.yg group mencari tu plk kete tajol pulak rosak sbb group citrawarna dajalkan. group yg paling dikehendaki polis. biler polis tangkap dgn diarog2 sekali masuk jail.

si fazley mula2 dia angkut mat bagla kat stesen minyak yang hanya tu 3 perkataan; saploh, duaploh, penuh..klakar tul..pastu fazley bwk g rmh makcik dier yg dah lama tinggal kosong..sekali group seekers msuk rmh tu jgk nk tggu hantu..si kancana la tukang tggunyer
kelakar betul waktu ni..

x leh la citer lebih2 sbb still tayang kat panggung. nnt spoil lak yg lum tgk. rugi kalo x tgk.

Wednesday, 13 February 2008

12th election

happy velentines day!

nak ucap kat sapa pun x tau. teringin jgk nk dpt bunga ros merah lg. lama dah x dpt..hmm
x pelah esk birthday abah. kire sambut birthday abah je la. lgpun sbg org islam, x baik sambut velentines..chewah.
hari ni bknlah nk citer politik sgt just want to share. smlm pm dah bubar parlimen n today spr umum 24hb ni penamaan calon dan 8hb mac election. 5 thn lps aku bkn main bersemangat bersama puteri umno putrajaya berkempen. brp byk pintu rumah yg aku ketuk suh kuar mengundi. mcm bagus je kan. masa tu ikut kawan. sajelah nk cari kawan baru, pengalaman baru. smpai skrg aku x g collect duit upah berkempen tu. bkn x nak tp segan..hhehehh. tg. a...n tu pun baik je..tiap2 hari jadi bg hadiah kat pengundi2 kawasan dier. kad raya lg.

tp itu citer 5 thn dulu. skrg mmg aku malas nk kuar ngundi. nama pun aku x chek. lantaklah. lg pun undi itu rahsie. undi ke tak sama je kaedahnyer..minyak naik jugak, tol naik jgk, barang keperluan pun semua naik. tak de yg turun. tp yg paling kesian, bonus x dpt jgk. mungkin ini faktor utama kut. hehehe apa2pun selamat mengundi kepada yg pegi mengundi. pilihlah calon yg betul2 sesuai dan blh harap

Tuesday, 12 February 2008

super tuesday

Semalam setengah hari kat shah alam. menguruskan bank draft boss. rase nk pengsan sbb panas sgt kat luar. kat paper pun ade tulis yang cuaca panas ni akan berpanjangan sampai bulan mac nnt. mula2 pegi AG pastu g affin bank kat pkns, pastu ade problem plk x authorised x leh amik cek, blk semula ke AG. bwk despatch diarog g Affin semula. br la selesai..dgn cuaca panas lg. naik lapar perut. dah siap2 makan semua kul 2 suku br smpai ofis blk. sebenarnya ni keje org lain. memandangkan driver takde terpakselah turun padang sama. bos punyer pasal kan..

then ptg tgk citer bella. citer ni baru lg. masih x brp best sgt. kalo x tgk pun takpe..60 episod tu. citer sinderela mlm tu pun x dan abis dah lelap. sib baik zaman skrg ni kalau terlepas citer leh tgk semula kat internet. blh ulang brp kali pun nk tgk. thanks to tvseries4u.blogspot ade byk lg website yg blh tgk tv series yg tertinggal. tv3.com pun blh

sms roslina(my offismate) kul 11 pun x baca. dah pagi baru baca. dier dah selamat deliver baby boy..ramai yg frust..ingat baby girl. ni anak yg ketiga boy. tp baby tu msk nicu sbb dah termakan najis. roslina lambat 6 hari dari tarikh jangkaan. harap2 everythings ok.

sebelum terlupa, lets us pray for this little girl. ntah ape nasib dier skrg

Sunday, 10 February 2008

from kl to kelate






bermula seawal 5 pagi hari khamis bertolak drp putrajaya ke kelantan. lega sbb x byk kete. smooth journey. dlm pkl 1 ptg dah sampai. then hari jumaat ke rantau panjang. jumaat adalah hari besar di rantau panjang. maknanya mmg org ramai. tp mggu tu x kira ari ape pun mmg penuh je. hari sabtu pegi lagi sbb ade bende yg lupa dan rase menyesal x beli. biaselahkan org pompuan. pastu petang ke bandar kota bharu plk cari kain batik nk wat baju.

yesterday was the hectic day ever...bayangkan 14 jam perjalanan dari kota bharu ke kl. pheww..biasanya perjalalan dlm 7 jam jer. tp semalam mmg jem luar biasa. kerete berjujut2 bak kata org kelate. tp keletihan terubat apabila mengenangkan keseronokan shopping di rantau panjang. sempena tahun melawat kelantan thn ni pergilah melancong ke kelate..mcm2 ada

Tuesday, 5 February 2008

the year of rat



The Year of Rat

Boleh percaya ke?? saje jelah baca2. nk percaya jangan. Saya lahir tahun kambing. tp saya x lah malas mandi. ni prediction utk those yg sama tahun dgn saya.

THE SHEEP (Earth): (1907, '19, '31, '43, '55, '67, '79, '91, 2003)
You're given lots of encouragement this year from others that you didn't know appreciated you. You don't have to work right up front, as you'll find that doing things in the background will work better for you. There can be a romance in the air this year if you need one, or your relationship will deepen very much in 2008. Don't be afraid to stand up for what you want. Also don't be afraid to wait a bit on the sidelines, as things are will be falling into place for 2009.


Im sure ramailah yg bercuti panjang minggu ni. Selamat bercuti! berhati hati di jalanraya. see you next week

credit to http://www.truthstar.com

Monday, 4 February 2008

summer camp sg batangsi




im having so much fun last weekend. seronok betul dpt camping. bertolak dlm pkl 7.30 dan berkumpul di Petronas rmh nizam (hulu langat). pastu convoi sampai nirvana..dpn kubor tu..tggu lg 3 kereta. cukup 9 kerete dgn jumlah lebih kurang 30 org, bergerak masuk hutan..pergh thrill betul sampai x bernafas waktu kete naik bukit..manakan tidak dgn jalan berbatu2 (dlm 6km jln berbatu), kete boleh gostan blk..akhirnya dlm pkl 9.30 sampai di tapak perkhemahan. family nizam dah siap standby dah kat sana dgn welcome receptions lg..cheewah. ade kopi dan ubi kayu goreng..geng2 lelaki terus pasang2 khemah yg pompuan bakar ikan, ayam, udang..dah siap semua makan ramai2. then masing2 buatlah aktiviti masing2..ade yg berborak, memancing tgk citer p.ramlee kat laptop. yg pompuan mula2 borak2 dkt unggun api pastu rase nak terkucil terpaksalah turun sungai mlm2 buta..ni yg gerun skit..tp nk buat mcmanakan dah terpaksa. dlm kul 12.30 br nk masuk khemah masing2. itupun bkn reti nk tido lg..borak2 wat ketupat dah sampai x de topik baru la lelap..syok betul tido dgn bunyi air sungai. tenang jer...sedar2 dah pagi. dah siang ape lagi lps wat breakfast berendam la dlm air. sejuk2 pun turun jgk. yg memancing ade jgk dpt ikan. dlm pkl 11.00 kami pun bergerak blk.. mmg kenangan terindahlah..ade masa blh pegi lg..
then ari sabtu ptg skt blk kg sampai isnin. rehat2 kat rmh. jumpe abah dan kucing2 yg ader..heheheh. I met someone..:)